اگر فکر میکنید حوصله دروس تئوری را ندارید، کارهای عملی برایتان جذابتر هستند و دوست دارید سریعتر وارد دانشگاه یا بازار کار شوید، احتمالا رشته فنی حرفه ای انتخاب خوبی برای شما خواهد بود. اما قبل از هرچیز باید با الزامات انتخاب و ثبت نام در این رشته آشنا شوید. در این مقاله لیست رشته های فنی حرفه ای و همچنین شرایط انتخاب رشته فنی حرفه ای نهم به دهم را بررسی میکنیم.
بیشتر دروس رشته فنی حرفه ای به صورت عملی، کارگاهی و پروژهای ارائه میشود. چراکه هدف از ایجاد این نوع مدارس و رشتهها، آموزش و پرورش نیرو برای بازار کار است. دانشآموزان هنرستان دروس تئوری کمتری دارند. در مقایسه بین کاردانش و فنی حرفهای، میتوان به بیشتر بودن دروس عملی و پروژهای در کاردانش اشاره کرد. عناوین برخی از رشتهها نیز بین این دو شاخه متفاوت هستند.
دانشآموزان هنرستان که هنرآموز نامیده میشوند، سه سال تحصیلی را در متوسطه دوره دوم میگذارنند. بعد از آن میتوانند با مدرک دیپلم وارد بازار کار شوند یا به انتخاب خود، در کنکور علمی کاربردی شرکت کرده و وارد مقطع کاردانی شوند. همچنین امکان ثبت نام در رشتههای بدون کنکور نیز برای دانشآموزان هنرستانهای فنی حرفه ای وجود دارد.
مدارس فنی حرفه ای همان هنرستانها هستند که هر دو رشته فنی حرفهای و رشته های کاردانش را ارائه میدهند. این مدارس مانند دبیرستانها، زیر نظر آموزش و پرورش هستند. تعداد این مدارس نسبت به دبیرستانها کمتر است و همه رشتهها را نیز پوشش نمیدهند. بنابراین باید به دنبال هنرستانی باشید که رشته مورد نظر شما را داشته باشد. لازم به ذکر است که برخی از رشتهها فقط در هنرستانهای دخترانه و برخی فقط در هنرستان پسرانه ارائه میشوند که در بخشهای بعدی، اسامی آنها را گفتهایم.
با توجه به تفاوتهای رشته فنی حرفه ای و رشتههای نظری و بیشتر بودن دروس عملی، از جمله عوامل تاثیرگذار در انتخاب رشته فنی حرفه ای میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
علاوه بر اینکه باید بر اساس علاقه و استعدادهای فردی، دست به انتخاب رشته نهم بزنید، هنرستانها برای ثبت نام شما برخی از شرایط اختصاصی مانند معدل و نمرات را هم بررسی میکنند. این شرایط عبارتند از:
برنامه درسی رشته های فنی حرفه ای بر اساس نیازسنجیهای بازار کار تدوین میشوند. به گونهای که هدف از ارائه این رشتهها برای تامین نیروی کار ماهر، برآورده شود. رشته های فنی حرفه ای در ۴ شاخه قرار میگیرند. رشته های فنی حرفه ای 1402 – نهم به دهم را در جدول زیر و به تفکیک شاخههای مختلف مشاهده میکنید.
رشته فنی حرفه ای با هدف آموزش و پرورش نیروی جوان و ماهر برای بازار کار ایجاد و در هنرستانها ارائه میشود. دانشآموزان علاقهمند به این رشتهها می توانند با کسب شرایط لازم مانند نمره هدایت تحصیلی، معدل و نمرات دروس مرتبط، در یکی از رشتههای فنی حرفه ای ثبت نام کنند. هنرستانهای فنی حرفهای مختص دانشآموزان دوره دوم متوسطه هستند و ۴ شاخه هنر، صنعت، کشاورزی و مدیریت و خدمات را ارائه میدهند.
مزیت رشتههای فنی حرفهای، بیشتر بودن دروس عملی و در صورت علاقه، یادگیری مهارتهای کاربردی، ورود سریعتر به بازار کار یا راهانداختن کسب و کار شخصی است. بهترین و بدترین رشته وجود ندارد و این شما هستید که باید در نهایت، انتخاب رشته خود را بر اساس علایق، استعدادها و اهداف خود انجام دهید و در صورت نیاز از مشاوره انتخاب رشته فنی و حرفه ایی پایه نهم بهره بگیرید.